Suunnittele ilotulitus

1. Turvallisuus – Käytä asianmukaisia suojavarusteita

Suojalasit, kuulosuojaimet, kypärä, otsalamppu. Kypärä, jossa kaikki integroitu, käy hyvin. Vaatteet, jotka eivät pala (puuvillaa tai palonestoainetta sisältävää) ja vuodenajanmukaiset käsineet, joilla voi työskennellä (leikkaa puolet käsineen peukalosta ja etusormesta niin työ onnistuu käsineet päällä). Tukevat kengät. Otsalamppu on tärkeä, se pitää kädet vapaina.

Älä työskentele ilman suojavarusteita. Ammattilaiset suojaavat aina itseään. Hyvin suojattuna voit jopa liikkua ammunta-alueella (omalla vastuullasi) ja sytyttää seuraava ilotulituksen ennen kuin edellinen on lopettanut. Ilman suojavarusteita, älä tee tätä!

2. Suunnittele ilotulituksesi etukäteen

Suunnittele missä ammut:

  • Ammu paikalla jossa on tarpeeksi tilaa ilotulitukselle. Tarveitset tilaa ilotulitteille, vaaravyöhykkeelle ja yleisölle.
  • Mieti, mihin yleisö kannattaa sijoittaa. Onko yleisö turvassa? Sijoita musiikki yleisön eteen tai sivulle!
  • Huomioi että yleisö nauttii ilotulitituksesta eniten kun se seisoo riittävän kaukana ilotulitteista.  Älä koskaan tuo yleisöä lähemmäs kuin 25 m, riippomatta siitä mitä tuotteen päällä oleva turvaetäisyys kertoo.  Hyvässä ilotlituksessa tapahtuu sekä maantasolla ja ilmassa. Yleisö siis niin kauas että se näkee kokonaisuuden “niskojansa taittamatta”
  • Mieti miten aluetta valvotaan. Onko metsää tai aitaa, joka rajaa alueen? Voiko utelias naapuri hiipiä ampuma-alueelle tietämättäsi? Kannattaako ammunta-alue rajata varoitusnauhalla? Tarvitsetko apua joltakulta, joka vartioi ampuma-aluettasi? Nämä ovat kysymyksiä, jotka ammattilaiset aina asettavat, joten ota sinäkin asiat huomioon.

Suunnittele tulitteiden sijoittelu etukäteen:

  • Tee suunnitelma paperille. Kuvaa mihin sijoitat tulitteet. Merkitse missä järjestyksessä ne ammutaan?
  • Aseta pienemmät ilotulitteet, joilla on lyhyet turvaetäisyydet, lähemmäs yleisöä ja suuremmat taakse.
  • Älä pane kaikkia ilotulitteita samaan paikkaan, vaan aseta ne useaan ryhmään esityksen rakenteen, sytytysjärjestyksen ja turvaetäisyyksien mukaan. Voit hyvin odottaa seuraavan tulitteen sytyttämistä sen vieressä kunhan se sijaitsee riittävän kaukana edellisestä. Sinulla vain pitää olla turvallinen tie pois sytytyksen jälkeen.
  • Samalla kun suunnittelut tulitteiden sijoittelun, suunnittele miten liikut tulitteesta toiseen sytyttäen tulitteen kukin vuorollaan.
  • Piirrä suunnitelmaan eri tulitteiden ja tulitusryhmien sijainti paperille ja laske turvaetäisyydet, esim. piirtämällä ympyrä tulitteiden ympärille oikeassa  suhteessa. (Katso alla olevia kuvia)
  • Merkitse kuinka sinun tulee itse liikkua, jotta olet koko ajan tarpeeksi kaukana ammuttavista ilotulitteista.

3. Ampuma-alue ja vaaravyöhyke

Alue ilotulitteen ympärillä kutsutaan nimellä “vaaravyöhyke”.

  • Vaaravyöhykkeen säde on sama kuin turvaetäisyys. Löydät turvaetäisyyden ilotulitteet etiketistä. Huomaa kuitenkin että ykeisän kannattaa
  • Vaaravyöhykkeellä ei pidä olla, kun tulite ampuu. Jos ammut vain yhdestä paikasta, niin vaaravyöhykkeelle voi mennä vain sytyttämään tulite ja sen jälkeen pitää poistua odottamaan sen loppumista jonka jälkeen voit mennä vaaravyöhykkeelle uudestaan sytyttämään seuraava.

Usein ammutaan kaikki tulitteet samasta paikasta. Menetelmällä on se haitta, että tulitteiden väliin tulee tauko. Sille keinolla ei synny kunnon “showta”.

Jos sinulla on monta ilotulitusryhmää niin vaaravyöhykkeen raja on “yksittäisten ilotulitteiden tai ryhmien vaaravyöhykkeiden ulkoraja”.

Kuulostaa hankalalta, mutta kuva alla on selkeä. Alla olevan asetelman etu on että voit aina mennä juuri sytyttämäsi tulitteen vaaravyöhykkeen ulkopuolelle odottamaan ja siirtyä seuraavan tulitteen luo kun edellinen ilotulite edelleen ampuu. Tällä yksinkertaisella asettelulla saat pidettyä ilotulituksen käynnissä koko ajan ja oilman taukoja. Musiikki vain taustallke soimaan!

Jos on runsaasti tilaa, voit suunnitella suuremman ampuma-alueen.

Ajatuksena on että aina on voitava liikkumaan turvallisesti seuraavan ilotulitteen luo ja odottaa turvallisesti tämän sytyttämistä kuin edellinen lopettaa tulituksen. Hyvä vinkki on sijoittaa pienempiä ilotulitteita (lyhyemmällä turvaetäisyydellä) lähemmäs yleisöä ja suurempia taaemmas. Suuressa finaalissa ammutaan mieluiten monta ilotulitetta samaan aikaan.

4. Kuinka luot hyvän esityksen?

  • Valitse ensin musiikki, ja rakenna esitys myötäilemään musiikkia, ei päinvastoin. Kysy lapsilta tai kumppaniltasi millaisesta musiikista he pitävät. Ota perhe mukaan suunnitteluun.
  • Selvitä kuinka pitkä eri ilotulitteiden toiminta-aika on, ja millaisia tulitteiden tehosteet ovat. Osta sellaisia tulitteita jotka mielestäsi sopivat (pituuden ja effektien suhteen) sen musiikan kanssa jota aiot käyttää.  Useimmista ilotulitteista on olemassa demovideo. Jos myyjä ei tiedä, ota aika vidoesta.
  • Ideana on, että tulitusohjelma sopii musiikin (väin, tunnelman, rytmin) kanssa yhteen. Usein alku on rahuhallisempaa ja esitys päättyy finaaliin, jossa monta isoa ilotulitetta ammutaan samaan aikaan.
    • Jotta voit tehdä tämän, sinun pitää tuntea tulitteiden toiminta-ajat ja millaisia tehosteita tulitteet tuottavat. Suunnittele ampumajärjestyksen musiikin mukaan. Älä pelkää usean tulitteen samanaikaista käyttöä.
    • Ei ole syytä luottaa ilmoitettuihin toiminta-aikaan sokeasti; erityisesti pattereiden toiminta-ajat vaihtelevat.
    • Älä kaihda maatehosteiden käyttöä kuten suihkuja, roomalaispatoja tai bengalaisia tulia. Ei ilotulitusnäytöksen tarvitse koostua vain ilmapaukuista, vaan hyvässä esityksessä on aina sekä rauhallisia että kiihkeitä kohtia. Maatulitteet sopivat hyvin alkuun tai paikoissa, joissa musiikki on rauhallisempaa. Lisäksi niillä on pitkä palamisaika, joka pidentää kokonaisesitystä.
    • Jos hankit ns bengaalitulia tai soihtuja, niin niillä voi myös valaista ympäristöä. Varsinkin kun on lunta voit helpolla piillottaa bengaalitulen niin että yleisö ei itse tulitetta näe, mutta he näkevät kyllä kuinka lumiset puut kymmenien metrien säteellä loistavat.
    • Huomaa, että vihreä turvasytytyslanka palaa noin 7 sekuntia ennen kuin ilotulite syttyy. Sinun tulee siis sytyttää seuraava tulite 7 sekuntia ennen kuin edellinen on lopettanut. Se ei ole aivan helppoa, joten aina on hyvä että otoain uutta on menossa ennekuin edellinen lopettaa niin että ei synny taukoja. Tästä syystä on hyvä suunnitella ampumajärjestys ja tulitteiden sijainti niin että voit turvallisesti liikuua alueella ja sytyttää seuraava kun edellinen viekä ampuu. Maatulitteiden avulla voi myös helpottaa esityksen sujumista koska niillä on lyhyeet turvaetäisyydet ja pitkät toiminta-ajat.
  • Hyvä esitys luodaan siis yhdistämällä musiikki, tehosteet ja erilaiset ilotulitteet, niin että kaikki alkaa ja loppuu suunnilleen samaan aikaan ja luo tunnelmaa ja elämyksen.

5. Et itse tule näkemmään esitystä samalla tavalla kuin katsojat!!

Tässä neuvo: Kutsu naapuri tai hyvä ystävä mukaan suunnittelemaan esitystä. Ensimmäisenä vuonna naapuri seuraa esitystä, mutta seuraavana vuonna hän hoitaa ampumisen. Näytös kestää ehkä 3 minuuttia, mutta hauskin osuus voikin olla yhteinen suunnittelu ja uuden opettelu. Vuosi vuodelta tulette paremmaksi ja sinä ja naapuri ovat paikkakunnan ilotuliusmestareta.

Parasta hyvässä esityksessä on kuitenkin kiitollinen, hurraava yleisö.

6. Turvallisuusvinkkejä

  • Avaa samppanjapullo vasta näytöksen jälkeen. Ilotulitus tehdään selvinpäin.
  • Merkitse ilotulitteiden paikat maastossa valoisaan aikaan. Aseta varoitusnauhat etukäteen estämään ulkopuolisten pääsy ampuma-alueelle. Voit jopa asettaa ilotulitteet paikoilleen etukäteen. Suojaa niitä kosteudelta laittamalla alle jokin levy ja päälle pressu tai aukileikattu muovisäkki. Valmistele asiat etukäteen mahdollisimman pitkälle.
  • ÄLÄ KOSKAAN pidä mitään ruuminosaa ilotulitteen yläpuolella sytytyksen aikana (pää on myös rumiinosa).
  • Mikäli käytät kaasusytytintä, kohdista sytytin 90 asteen kulmassa sytytyslankaa kohti. ÄLÄ KOSKAAN kohdista sytyttimen liekkiä suoraan ilotulitetta päin. Pahimmassa tapauksessa voit aiheiuttaa putkiräjähdyksen! Paras keino sytyttää on ns sytytyspuikko. Osta niitä paketti, kun niitä tarjolla on. Ne pysyvät toimintakuntoisina vuosikaudet, mutta niitä ei aina saa kaupasta.
  • Vastuullisen ilotulittajan tärkein tehtävä on varmistaa, että ILOTULITTEET EIVÄT MISSÄÄN NIMESSÄ VOI KAATUA. Tämä koskee varsinkin pattereita. Ne kyllä tehty niin, etteivät kaadu kun ovat tasaisella alustalla, mutta sellaista alustaa  Suomen talvesta on vaikea löytää. Lyö maahan tuet pattereille, tai naulaa puulevyyn nauloja pystyyn ja kierrä ilmastointiteipllä patteri kiinni nauloihin. Voit myös teipata monta patteria yhteen vankaksi paketiksi. Suihkut tai “ThunderKing”-tyyppiset tulitteet voit kiinnittää lankkuun helpoiten liimaamalla tai naulalla ja teipillä.