Ohjeet ja vinkit

Turvallisuus pähkinänkuoressa

 1. Tutki hankkimasi ilotulitteet hyvissä ajoin ja tarkasta, että kaikki tuotteet ovat ehjiä. Lue käyttöohjeet. Muista ohjeissa kerrotut turvaetäisyydet!
 2. Pidä palovaara mielessä; ei avotulta, eikä tupakointia ilotulitteiden lähellä.
 3. Valmistele ilotulitusnäytöksesi hyvissä ajoin
 4. Suunnittele missä ammut ja missä yleisön tulee olla. Ohjaa yleisösi oikealle paikalle ja varmista, että he ovat riittävän kaukana.
 5. Käytä suojalaseja ampuessasi ja tarjoa niitä myös yleisölle. Lapsille kuulosuojaimet.
 6. Padat pitää aina tukea, rakettien pitää vapaasti liukua telineessään.
 7. Älä koskaan sytytä ilotulitetta pitäen sitä kädessä.
 8. Anna toimimattomien ilotulitteiden seistä ainakin 5 min. Älä katso putkeen vaan kaada siihen hieman vettä.
 9. Älä pidä ruumiinosia tulitteen yläpuolella sytyttäessä. Pääkin on ruumiinosa !
 10. Palauta vialliset tai toimimattomat tuotteen paikkaan josta ne ostit. Myyjä on velvoitettu ottamaan ne vastaan.

Pidät varmasti ilotulituksista ja haluat ehkä myös rakentaa hyvän näytöksen. Alla lyhyesti vihjeitä ja neuvoja miten tehdä tämä turvallisesti ja sujuvasti. Verkkosivuilta löydät syventävää tietoa ilotulitteista ja tulittamisesta.

Valmistele hyvissä ajoin. Suunnittele missä järjestyksessä ammut. Aloita pienillä tai yllätyksellä ja lisää menoa loppua kohden. Rakenna, hae esille tai hanki kaikki tarvikkeet (telineet), joilla tuet maassa olevat tulitteet tai joista ammut raketit.

Tarkasta ampumapaikka. Jos tilaa on riittävästi sijoita tulitteet isommalle alueelle, jotta voit sytyttää ne järjestyksessä tarvitsematta hakeutua suojaan sytytysten välillä. Jos tilaa on niukasti sijoita tulitteet kahteen ryhmään ja sytytä vuorotellen oikealla ja vasemmalla.

Varmista että tulitteet ovat oikein asennettu ennen ammuntaa: “Raketit ovat irti, padat ovat kiinni”

 • Tarkista liikuttamalla raketteja, että kepit liikkuvat esteettä telineessä. Jos raketti nojaa voimakkaasti kepin varassa matalassa telineessä niin se saattaa juuttua ja räjähtää maan tasolla. Rakettiteline saa mielellään olla yhtä korkea kuin pisin keppi.
 • Padat ja one-shotit EIVÄT SAA kaatua kun ne ampuu. Näillä on voimakas rekyyli kun ne toimivat. Jos tulitteet eivät seiso täysin tasaisella, tukevalla, kuivalla ja kovalla alustalla ne voivat kaatua. Koska em. ehdot harvoin täyttyvät Suomen talvessa, niin tue tuotteet ja varmista että ne pysyvät pystyssä ampuessaan. Erityisesti pienet padat pitää AINA tukea. Isot padat ovat tukevampia painonsa ja suuremman pohjansa ansiosta, mutta nekin voivat kaatua ja ampua katsojia päin.
 • Lapioi hiekkää tulitteen ympärille. Liimaa tulite levynpalaseen. Kiinnitä tulite ilmastointiteipillä tukeen jonka lyöt maahan. Käytä laatikkoa johon panet padan ja hiekkaa. Rakenna tuki muutamasta laudasta, ja taakkahihnoilla kiinni. Keinoja on monta.

Aseta tulitteet ampumajärjestyksessä kentälle. Jos aikomuksesi on aloittaa pienillä, sijoita ne lähemmäksi yleisöä ja jatka sijoittamista siten, että voit vaaratta kävellä aina seuraavan sytytettävän kohdalle odottamaan. Pane tulitteet paikalleen ajoissa, mutta älä jätä niitä suojatta sateeseen; käytä muovipeitettä jonka poistat ennen kuin ammut. Mieti myös vartiointia.

Tee näytöksestä teos! Pyydä lasten valita musiikki. Esittele teos ennen alkua. Mikä on sen nimi, kuka on osallistunut sen tekemiseen ja kenelle se on osoitettu. Pienilläkin asioilla luot jännitystä ja odotusta. .

Ammunnassa käytä suojalaseja, kuulosuojaimia, mielellään kypärää visiirillä, tukevat kengät. Käytä vaatteita, jotka eivät helpolla syty palamaan (puuvilla on hyvä, keinokuidut voivat olla hengenvaarallisia). Hyvillä varusteilla ampuminen on turvallisempaa!

Kun ammut

 • Sytytä sytytyslangan pää. Älä koskaan sytytä lankaa jonka “olet jo sytyttänyt”. Käytä sytytyspuikkoa. Jos käytät kaasusytytintä, suuntaa sen liekki sivusta sytytyslangan päätä kohti, ei kohti tulitetta.
 • Älä pidä taukoa tulitteiden välillä ja lisää vauhtia loppua kohden. Kaikilla tulitteilla on vihreä turvasystsyslanka joka palaa n. 7 sek. Ota selville ja pane muistiin eri tulitteiden toiminta-ajat ja sytytä seuraava ennen kuin edellinen on lopettanut.
 • Jos haluat tuottaa hyvän esityksen yleisölle, joudut ehkä uhraamaan omat mahdollisuutesi nauttia esityksestä. Mutta palkinnoksi saat suunnattomasti kiitosta ja mainetta hyvästä näytöksestä.