Tue aina pata!

  • Uffe 

“Pata” on ilotulite jossa on monta ampumaputkea yhdessä paketissa. Putket ampuvat peräjälkeen. Jokainen putki padassa on pieni “kranaatinheitin” eli putkessa oleva panos ampuu tulitteen ilmoille. Tästä syntyy rekyyli.  Jos pata seisoo suorana sileällä tukevalla alustalla niin se pystyy pystyssä, mutta jos alusta on epätasinen tai antaa periksi niin se voi kaatua.  Padassa ampuu myös kulmissa olevat putket. Jos sattumalta tyhden kulman alla onkin jäätyneessä alustassa maahan jäätynyt kengänkoron painamua. Silloin kulma onkin ilmassa ja kulmaputken rekyyli voi kaataa padan.  Siksi tue aina  pata.

Kasaa tiiliskiviä, maata tai hiekkaa ympärille, pane seisomaan levylle johon kaksi naulaa ja hopeateippiä ympäri, niputa monta pataa yhteen tulilangat ulospäin isoksi ja tukevaksi nipuksi. Keinoja on monta.

Kkun ole ampunut, siivoa jälkesi – mutta odota kunnes pata on sisältä sammunut. Putket ovat ammunnan jälkeen kuumia ja joissakin aina vielä kytee. Pata samuu kyllä itsekseen kunhan malttaa odotaa. Vaihtoehtoisesti sen voi sammtttaa runsaalla lumella tai vedellä. Viime vuosina on syttynyt Suomessa kymmeniä jäteastiapaloja siitä syystä että niihin siivottu kyteviä patoja.

Ammatilaiset aina siivoavat jälkensä, mutta he odottavat ainakin 15min ennekuin lähestyvät käytettyjä tulitteita. Nauti vielä hetki, ja siivoa sitten.

 

Avainsanat: